جی‌سن (JSON) که برخی جی‌سان و جی‌سون نیز تلفظ می‌کنند، مخفف کلمه JavaScript Object Notation بوده و یک استاندارد باز است که با ساختاری خوانا برای انسان و هم ماشین، می‌توان اطلاعات و داده‌های مختلف از جمله داده‌های یک دیتابیس را با استفاده از آن، بین عوامل مختلف مثلاً مرورگر کاربر و یک سایت منتقل کرد یا در فضای ذخیره سازی، آن را ذخیره نمود.

یکی از مهمترین کاربردهای JSON، استفاده از آن در تکنولوژی AJAX است. Ajax تکنولوژی‌ای است که با استفاده از زبان جاوا اسکریپت، درخواست‌هایی به سرور وبسایت ارسال می‌کند و بدون نیاز به تغییر آدرس صفحه یا بارگذاری مجدد آن، تغییراتی را در صفحه ایجاد می‌کند. به این ترتیب صفحاتی پویا یا داینامیک خواهیم داشت. درست است که در Ajaxهمانطور که از نامش (Asynchronous JavaScript and XML) هم پیداست، اطلاعات رد و بدل شده در قالب XML انجام می‌پذیرد اما از زمان معرفی JSON، قالب مورد استفاده از XML به JSON تغییر داده شد.

به دلیل مزایای جی‌سن نسبت به XML، JSON نه تنها در جاوا اسکریپت بلکه در سایر زبان‌ها نیز استفاده می‌شود. یعنی به عبارت دیگر JSON یک محتوای متنی است که به زبانی وابسته نیست و تقریباً در اکثر زبان‌ها از جمله PHP، C#، C++، C، ASP.NET، Java و بسیاری از زبان‌های دیگر قابل تولید و تجزیه‌سازی و همینطور برای انسان به راحتی قابل نوشتن و خواندن است.